2014 m. gegužės 21 d., trečiadienis

Savanorė Agnė apie Jaunimo erdvės idėją ir kitas jaunimui skirtas veiklas bibliotekoje




Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje įrengta puiki vieta ,į kurią gali ateiti jauni žmonės ir leisti laiką, bendrauti – tai Jaunimo erdvė. Ji įrengta taip, kad būtų galima jaustis kaip namuose. Yra daug spalvingų pufų ir sėdmaišių. Patogiai įsitaisius galima išgerti arbatos, kavos, bendrauti su draugais, žaisti stalo žaidimus. Atėjusieji gali naršyti internete, klausytis muzikos ar žiūrėti filmus.
Jaukioje erdvėje yra galimybė saviraiškai. Kiekvienas gali pasiūlyti renginį, koncertą projektą ar kitą veiklą. O jeigu atėjusieji nori užsiimti siūlomomis, jie gali dalyvauti įvairiuose pramoginiuose ar edukaciniuose užsiėmimuose. Reguliariai rengiamos šokių pamokos, kurias veda studijos „Žvaigždutė“ vadovė Dovilė Verenkevičiūtė. Jaunimas jau mokėsi įvairių klasikinių, pramoginių šokių judesių, lavinosi šokdami zumbą. Toks laiko leidimas yra ne tik prasmingas, bet ir naudingas, nes jauni žmonės išmoksta atsipalaiduoti, bendrauti.
Jaunimas taip pat gali dalyvauti terapinėse dailės pamokėlėse. Jas veda menininkas Ugnius Ratnikas. Šiuose užsiėmimuose mokoma grafikos, kompozicijos, lavinami piešimo įgūdžiai. Jaunimo erdvėje mokytoja iš ŠPRC taip pat buvo mokyta gaminti žvakes, įvairiomis technikomis dekoruoti margučius, Per šiuos užsiėmimus buvo lavinama jaunų žmonių vaizduotė, meniniai gebėjimai.
Neseniai jaunuoliai galėjo dalyvauti meniniame užsiėmime –kurti kvepiančius paveikslus. Talentingas jaunimas juos gamino iš įvairiausių prieskonių (ciberžolių miltelių, sezamo sėklų, cukraus, kmynų, aguonų). Kvapnius paveikslus buvo galima apžiūrėti po užsiėmimo surengtoje parodoje.
Norintys išmokti gražiai fotografuoti, naudotis nuotraukų redagavimo ir komponavimo programa „Photoshop“ gali dalyvauti mokymuose, kuriuos veda fotografas S. Jankauskas. Pamokėlėse mokoma ne tik teorinių dalykų, bet ir atliekamos įvairios originalios praktinės užduotys. Jauni žmonės ne kartą fotografavo judančius objektus, gamtos peizažus, įvairius daiktus ir žmones. Taip pat mokėsi sendinti nuotraukas, įterpti įvairius komponentus ir priedus. Šios pamokėlės lavina jaunų žmonių pastabumą, kruopštumą, net komandinį darbą, nes kartais fotografuodavo vieni kitus.
Biblioteka yra kultūrų centras, tad jaunimui pasiūlyta mokytis ir gilinti anglų kalbos žinias. Šios pamokėlės vyksta Amerikos skaitykloje. Jaunimas žiūri filmus anglų kalba, vėliau juos aptaria, recenzuoja, diskutuoja. Žinoma viską stengiasi daryti anglų kalba. Be to jaunimui, siūloma žaisti ir įvairius angliškus žaidimus. Šie užsiėmimai lavina anglų kalbą, turtina žodyną, stiprina pasitikėjimą savimi, bendraujant užsienio kalba.
Viena paslaptingiausių vietų bibliotekoje nedidelė kino salė. Joje taip pat vyksta užsiėmimai jaunimui. Čia rodomi geriausi 2012 metų „Autorinio kino alijanso“ sukurti filmai. Po peržiūrų visi vėl renkasi Jaunimo erdvėje, aptaria, diskutuoja, recenzuoja matytus filmus. Šiais užsiėmimais tobulinama jaunų žmonių vaizduotė, gebėjimas sklandžiai dėstyti mintis, lavinami komunikaciniai įgūdžiai.
Jaunimo erdvėje sekmadieniais vyksta įdomūs ir nuotaikingi komandinių ir individualių stalo žaidimų turnyrai. Kiekvienas atėjęs gali rasti sau tinkantį ir patinkantį, nes sukaupta gana didelė žaidimų kolekcija, pradedant lavinančiais mąstymą („Europa“), baigiant, lavinančiais miklumą („Tower“) ar pramoginiais („Domino“)... Jaunimo erdvėje ne kartą lankėsi žaidimų klubas „Daiskardas“. Vaikai žaidė siūlomus žaidimus, bendravo. Taip pat organizuojami X-Box turnyrai, kuriuose jauni žmonės noriai dalyvauja ir varžosi.
Jaunimo erdvėje taip pat vykdomi profesinio orientavimo mokymai. Jaunuoliams pristatomos įvairios specialybės, darbo paieškos subtilybės. Taip pat pristatytas seminaras apie žalingus įpročius.









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą