2014 m. gegužės 17 d., šeštadienis

Savanorė Agnė apie praktikos pradžią

Gegužės 13 dieną vyko projekto „Bibliotekos jaunimui“ pirmoji praktikos diena. Nors į užsiėmimą atvyko mažiau savanorių negu į teorinius seminarus, vykusius prieš savaitę, visi dalyviai įrodė esantys motyvuoti ir turintys daug originalių idėjų ir pasiūlymų. Susitikimo vieta tradiciškai buvo „Meno ir muzikos skyrius“.
Jaukioje aplinkoje smagiau bendrauti ir kyla gerų ir originalių minčių. Pirmąją praktikos dieną savanoriams buvo pasiūlyta net keletas veiklų, užsiėmimų. Smalsūs jaunuoliai panoro užsiimti viskuo, kas siūloma. Pradedant techniniu darbu bibliotekos skyriuose, baigiant kūrybiniu, meniniu bibliotekos leidinių apipavidalinimu. Jauni ir socialiai aktyvūs savanoriai apsilankė ir Lietuvos aklųjų bibliotekos Šiaulių filiale, kur susipažino su dailininku-vitražistu Povilu Dobkevičiumi, kuris net 25 metus dėstė Šiaulių universiteto Menų fakultete, ir su istoriku Juozu Ežerskiu. Šie vyrai padėjo išrinkti objektus 3D maketams. Po aktyvių diskusijų prieita prie vieningo sprendimo. Vėliau ponas Juozas savanorius supažindino su Brailio raštu. Nustebino sugebėjimu greitai rašyti ir skaityti mums regintiesiems sudėtingą raštą. Jauni žmonės, besidomintys neregių ir silpnaregių gyvenimu ir norintys jiems padėti praskaidrino dieną, prieš susitikimą kiek nuliūdęs atrodęs Juozas Ežerskis, po bendravimo ir užsiėmimo su jaunais, žingeidžiais žmonėmis pralinksmėjo. Vyras ne tik kiekvienam savanoriui padovanojo po kortelę su savanorio vardu, bet ir išraiškingai paskaitė tekstą iš knygos, parašytos aktųjų raštu.
           Bibliotekos vedėja Jovita Lapinskaitė daug pasakojo apie dailininką-vitražistą P. Dobkevičių ir jo indėlį į bibliotekos dizainą ir apipavidalinimą. Bibliotekoje kabo jo individualūs ir atlikti kartu su buvusiu studentu R. Daužvardžiu vitražai, taip pat keletas jo tapybos darbų. Unikaliu stiliumi ir išraiška pasižymintis menininkas nuolatos bendradarbiauja su šia biblioteka ir daug padėjo, keliantis į naujas patalpas.
Tuo diena nesibaigė. Po susitikimo bibliotekoje vykome į „Ch. Frenkelio vilą“, kurioje galėjome apžiūrėti net dvi neregiams skirtas liečiamas parodas. Kilnojamą – „Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas“ ir nuolatinę – „Daiktai, kurie kalba“. Pirmoji sudaryta labai originaliai. Pateikiama paveikslo reprodukcija, liečiamas paveikslas, sudarytas iš įvairiafaktūrių medžiagų (stiklas, metalas, plastikas), garso įrašo, girdimo užsidėjus ausines, ir zodiako ženklo interpretacijos, pateikiamos šalia liečiamo paveikslo. Ši paroda nustebino išradingumu ir pritaikymu akliesiems ar silpnaregiams.
Kita savanorių apžiūrėta paroda buvo ilgalaikė „Daiktai, kurie kalba“. Joje taip pat buvo galima įsijausti į neregio vaidmenį. Norintieji tikrų pojūčių galėjo užsidengti akis nepermatomais juodais akiniais ir pereiti per parodą kaip neregiai. Šioje ekspozicijoje galima paliesti įvairius daiktus, supažindinančius su Lietuvos istorijos ir kultūros fragmentais bei šiuolaikiniu menu. Parodoje demonstruojami ne tik istoriniai praeities reliktai, bet ir šiuolaikinių menininkų darbai, atskleidžiantys pasaulio kaitą ir laikinumą.
Projektas „Bibliotekos jaunimui“ finansuojamas Lietuvos Respublikos ir Europos sąjungos lėšomis, skirtas 18–29 metų jaunimui. Projekto tikslinė grupė dalyvavo teoriniuose savaitės mokymuose ir dabar gali atlikti savanorišką praktiką bibliotekose. Praktikos trukmė 5 darbo savaitės. Kaip projekto pagrindinius tikslus galima įvardyti bibliotekų priartinimą prie jaunimo, bendradarbiavimą, savanorystės propagavimą.                          









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą